Martin Brygmann skriver temasang til ny DR dokumentarserie ’Vores Børnehjem’

 

Martin Brygmann har altid været en ildsjæl med mange jern i ilden. Han brænder for at formidle historier - både til voksne og barnlige sjæle. Man behøver bare at nævne ’Det Brune Punktum’, ’Lex & Klatten’, ’Jesus & Josefine’, ’Jul I Valhal’ og ’Far Til Fire’ for at blive mindet om, hvor alsidig en karriere Martin Brygmann har bag sig - både som skuespiller, musiker, tekstforfatter og komponist. Han har skrevet hits som ’For Kendt’, ’Jeg vil i seng med de fleste’, ’Ud i det blå’ og ’En Kort En Lang’. 
 
I denne omgang har Brygmann lagt vejen forbi DR Ramasjang, hvor han har skrevet introsangen ’Hvis Du Lægger Vejen Forbi (Vores Børnehjem DR Ramasjang)’ til en ny dokumentarserie, som afspejler livet på et dansk børnehjem. Målet med dokumentarserien er at aftabuisere livet som børnehjemsbarn og på en respektfuld måde give børn på børnehjem en ’stemme’, så anbragte børn kan blive mødt mere åbent og fordomsfrit. Dokumentarserien har premiere i aften kl. 20.00 på DR Ramasjang.
 
"Med sangen ‘Hvis du lægger vejen forbi’ vil jeg gerne forsøge at bygge bro mellem børn der bor på børnehjem og børn der ikke gør. Prøve at vise at der måske slet ikke er så stor forskel på hverdagen, som man kunne tro. Sangen udtrykker et håb om, at det godt kan lykkedes os at danne venskaber på trods af forskellige vilkår. Men det forudsætter, at man giver fordommene det røde kort, udviser nysgerrighed og velvilje, og at man takker ja til en invitation, når man får den”, fortæller Martin Brygmann.
 
Børnene står et særligt sårbart sted, fordi de ikke bor med deres forældre, og fordi de har en bagage, der er meget ulig fleste andre børns. Men samtidig har de en hverdag, der på mange måder ligner andre børns. De børster tænder om morgenen, de går i skole og har lektier, og de glæder sig til iPad-tid. De diskuterer, hvem skal stå på mål i frikvarteret og de glæder sig til alle fødselsdags-ritualerne. Det er følelser, særlige oplevelser og hverdagsrutiner som mange børn kan genkende. 
 
“Jeg syntes med det samme, at opgaven lød spændende. Straks begyndte tanker og spørgsmål at snurre i mit hoved. Hvilken stemning skal musikken have? I hvilken retning skal teksten? Hvem skal synge? Ret hurtigt blev jeg klar over én ting, som teksten skulle dufte mest af, nemlig håb! Men i musikken, ville jeg så, for at give sangen kontrast, benytte en lettere blålig tone - og dermed undgå det alt for rosenrøde. Sangen bliver sunget af 12-årige Lasse Øhrstrøm der med sin fine og klare stemme opfordrer os allesammen til at lægge vejen forbi - så vi kan se hvordan børnehjemsbørn bor. Og opleve, hvor forholdsvist lidt deres hverdag adskiller sig fra andre børns”, forklarer Brygmann videre.
 
Temasangen er skrevet af Martin Brygmann, produceret af Anders Øhrstrøm og indsunget af Lasse Øhrstrøm. 
 
Kort om Martin Brygmann 

  • I 2015 modtog Martin Brygmann DJBFA’s Komponistpris og har gennem årene vundet 4 danske Grammy’er bl.a. 'Årets Danske Hit' og 'Årets Danske Radio Hit' for sine kompositioner til Lex & Klatten og Det Brune Punktum.

  • I 2019 fik Martin Brygmann TV-Prisen for 'Årets vært - Underholdning' og var nomineret for 'Bedste Nyskabelse - Underholdning’ for sin indsats i TV2 Charlies program 'En trekant en sang', hvor han sammen med forskellige solister hylder Danmarks største sangskrivere.

  • I 2020 var han vært på ’DR’s Juleshow’ og senest har han i 2021 været vært på det danske 'Melodi Grand Prix' og været med til at udvikle programserien 'Danmark Griner', hvor han også var vært.

 
Julier Bugge