Per Vers samarbejder med Portishead producer på ny single

 
ae4aac42-0d2d-4972-b31a-eb185bbf9c51.jpeg

Da Bristol-bandet Portished udkom med albummet "Dummy" i 1994, vendte den op og ned på verden for mange musikelskere. Også for Per Vers, der som 17-årig netop havde vundet Årets Rapper, den første landsdækkende rap-konkurrence i Danmark. Aldrig før havde han oplevet den sound han brændte for - de slæbende, dystre og beskidte hiphop-beats, bygget på støvede samples - med sang på! Der var vandtætte skodder mellem rapperne og den etablerede musikverden dengang. Hvad der er det mest naturlige i dag, var utænkeligt dengang. Men det var Portishead ligeglad med, og en skelsættende klassiker var født.

20 år efter denne indledende forelskelse, havde Per taget forholdet til musikken et par store skridt videre. Han var blevet så meget en professionel rapper, at han kunne købe et sommerhus i Skåne for sine hiphop-penge. Og netop en sommerferiedag i det skønne sommerhus, åbner der sig pludseligt et ormehul fra Sydsverige til Sydengland. Per logger rutinemæssigt på Twitter og ser så, at Geoff Barrow fra Portishead har en auktion til fordel for kvinder med kræft. Højestbydende fik en dag i mesterens studie.

Per bød i de sidste sekunder af auktionen 1.200 pund - men blev i allersidste øjeblik overbudt af en japaner. Lort! 

Men, den gode Geoff havde slet ikke regnet med at buddene kom så højt op, og skrev glad “fuck it, you have both won!”.

Derefter lød spørgsmålet, hvad den danske rapper så ville lave når han kom til Bristol? "Altså, det er ikke fordi jeg har brug for et sted med en tændt mikrofon, jeg har et studie her i København - idéen var jo, at jeg skulle have et af dine beats, som jeg så ville rappe på!” svarede Per.

“Jamen - sagen er, at jeg slet ikke producerer beats mere!” Det er jo længe siden Portishead har været samlet, og det viste sig, at den gode hr. Barrow nu om stunder koncentrerer sig om at komponere filmmusik til Hollywood og turnere som trommeslager i Bristol-rock-bandet BEAK>....!

Nå for fa’en. Jamen nå. Bare nå. I det mindste gik pengene til noget godt, tænkte Per slukøret. 

Der gik et år og så pludselig, ud af det blå - et ping blinkede i indbakken: “Hey man, I owe you one...!”

Så stod stjernerne endelig rigtigt. Geoff vendte tilbage til sin gamle spidskompetence, og pludselig befandt Pers lyrik sig midt i en skummel lyd-labyrint, meget i tråd med den triphop-genre som Geoff sammen med Portishead var med til at opfinde.

Resultatet er en spacey sjæler om at kigge døden i øjnene, og smile midt i stirrekonkurrencen. Den danske super-cellist Live Johansson fuldender den filmiske rampe for Pers dystre poesi.

Lyt til "Grav Din Egen Grav"

"Grav Din Egen Grav" er lead singlen fra Pers kommende album 45 Omdrejninger med undertitlen Tungsind & Mundbind - Covid Collabs. Per har brugt sin corona-kuller kreativt og har samlet en bunke numre lavet i samarbejde med gamle producer-idoler fra US og UK.

 
Trine Lysholt